Löpning Övrigt 266 inlägg 19141 visningar

Ännu en om hundkräk..

1966 • Karlstad
#1
5 juli 2013 - 21:39
11 Gilla
Jag är så inihelvete trött på hundjävlar som ska ut och jaga efter en på vägen. Eller.. egentligen korkade hundägare som inte begriper att det finns en skyldighet att hålla rätt på lopphögarna. Små kräk kan man jaga hem så dom ylar, men dom stora är rent otrevliga och i värsta fall farliga när dom egentligen är rädda. Folk tycks tro att några buskar betyder att man är på landet och allt kan släppas lös. "Kom här, kom här.."
Man borde få ha elpistol med sig i självförsvar.
< < < 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 > > >
Ava
1958 • Lindome
24 februari 2015 kl 09:48 Redigerad 24 februari 2015 kl 09:50
Gilla
#164 I princip har du ju helt rätt men borde inte treåringens föräldrar se till att den inte går fram till främmande hundar? Precis på samma sätt som de (förhoppningsvis) hindrar treåringen från att gå rakt ut i gatan eller in i kohagen eller lägga handen på spisplattan eller krama grannens boaorm eller bara dra iväg på egen utflykt.
1975 • Göteborg
24 februari 2015 kl 10:02
Gilla
Och om treåringen precis som löparen springer förbi en hund på trottoaren? Problemet är alltså inte att den "går fram till" en hund, utan att den passerar den på allmän plats.
Christian Henriksson
1978 • Nybro
24 februari 2015 kl 10:24
Gilla
Ömsesidig hänsyn gäller som i det mesta andra här i livet. Hundägaren måste kontrollera sin hund och vi måste ge hunden det utrymme vi kan.
1975 • Göteborg
24 februari 2015 kl 12:39
1 Gilla
Det där är en rätt vanlig missuppfattning. Vi människor har ansvar att visa varandra ömsesidig hänsyn på ett sätt som inte motsvarar det vi är skyldiga att visa ett husdjur.

Husdjuren har inte alls rätt att röra sig i samhället på samma villkor och med samma rättigheter som en människa. Det är därför en ex hundägare har ett lagstiftat absolut ägaransvar. Hunden har inget eget ansvar, utan det faller helt och hållet på hundägaren att ta.

En hund som biter en förbipasserande säger mig att något inte står helt rätt till. Oavsett om den blir skrämd ska inte instinkten vara att bita, möjligen hoppa till eller fly. Ett bett är helt oacceptabelt. Nästa gång kan det gå riktigt illa, och då ska vi komma ihåg att den redan är ursäktad en gång tidigare.

Tyvärr är det väldigt många hundägare som gravt överskattar sina husdjurs kapacitet, mentalitet och förmågor, och ser genom fingrarna med vad dom ofta tycker är småsaker. Samt anser att dom omfattas av mänskliga rättigheter.
1975 • Linköping
24 februari 2015 kl 12:44
Gilla
Jag är otroligt less på dåliga hundägare. Nafsningar, markeringsbett etc tillhör vardagen. Och det handlar inte om att jag smyger mig på bakifrån, det är ofta när jag kommer väl synlig 100 meter framifrån. Tror en del hundägare tror att eftersom hunden sett en långt i förväg så kommer den inte att reagera.

Jag tackar varje hundägare som tar in sin kund och har koll på den när jag är ute i naturen och springer.
Christian Henriksson
1978 • Nybro
24 februari 2015 kl 12:52
1 Gilla
Stephan, det är ju hundägaren man visar hänsyn mot genom att han får utrymme att hantera sin byracka. Särskilt när jag inte känner vare sig ägare eller hund.

Men om du vill springa nära hunden så är ju det dit val. Om hunden väljer att att göra ett utfall så är det en klen tröst att det var hunden som gjorde fel.
1975 • Göteborg
24 februari 2015 kl 12:58
Gilla
Om du möter en hundägare med djur är ansvaret i lagens mening hundägarens att anpassa sig till dig, inte tvärt om. Du vänder på hänsynsfrågan på ett sätt som alltför många gör idag.
Christian Henriksson
1978 • Nybro
24 februari 2015 kl 13:10
2 Gilla
Det är ju en tolkningsfråga. Djurägaren har ANSVAR medan jag väljer att visa HÄNSYN.

Blanda inte ihop de två koncepten för det är långt ifrån samma sak.

Frågan är vad vinner man på att hävda djurägarens ansvar när det är så väl etablerat att de inte kan ta ansvar? Och vad förlorar man på att visa hänsyn genom att ge lite mer utrymme i sidled?

Särskilt när man kommer bakifrån och idioten till hundägare är mer intresserad av att läsa Facebook än att kontrollera hunden och har ingen aning om att du är på väg att studsa förbi springandes... För vi vet ju alla hur dödsviktiga de där statusuppdateringarna om biltvättar och bullbak är.
1977 • Eskilstuna
24 februari 2015 kl 13:18
Gilla
Ah, Christian, du kör samma argumentationsteknik som att det är den gående eller cyklisten som får ont i en kollision med en bil oavsett om bilisten har ansvar!
Fräscht och modernt, NOT!
Christian Henriksson
1978 • Nybro
24 februari 2015 kl 13:26
Gilla
Totalt ojämförbart. En bil har ingen egen vilja, instinkter eller impulser.

Men jag förstår av din kommentar att du är en av dessa självmordskandidater i trafiken som vräker sig före ut på övergångsstället oavsett trafiksituation eftersom det ändå är någon annan som har ansvaret när du blir påkörd.
Ava
1958 • Lindome
24 februari 2015 kl 13:39 Redigerad 24 februari 2015 kl 13:40
Gilla
#167 Nu har jag svårt att tänka mig att treåringen kommer rusande i så väldigt hög fart och så tyst att den skrämmer en annars säker hund att hugga (aggressiva eller extremt rädda hundar är en annan sak, de ska tas bort utan diskussion) men det kan ju ändå vara en bra idé att lära barnet att vissa saker i livet ska man vara försiktig med.

Personligen litar jag inte alls på vare sig (andras) hundar eller treåringar och brukar därför i god tid göra mig hörd när jag närmar mig hund och dessutom absolut hålla mina hundar på gott avstånd från treåringar.
1975 • Göteborg
24 februari 2015 kl 13:58
Gilla
# 176 Problemet är att barn inte alltid vare sig ser eller förstår riskerna med en hund, och om hunden skräms eller inte beror inte enbart på barnets ljudnivå (ex är hunden upptagen med annat?). På samma sätt är det inte min skyldighet att göra ljud när jag springer så att jag inte skrämmer andras hundar, eller flytta på mig när jag möter hundägare så att den kan passera mig. Det är hundägarens ansvar att se till att hunden inte skräms av plötsliga ljud (träning, eller val av hund med lämpligt psyke), och flytta på den för andra människor.

Är det allmän plats är det egentligen inte barnets ansvar att slippa risk, utan hundägarens ansvar att inte ta med hunden på ett ställe där man inte är 100% säker på vad den gör eller hur den reagerar.
1977 • Eskilstuna
24 februari 2015 kl 14:03
Gilla
Christian, du fortsätter med samma dåliga argument.

Genom att kräva handling av någon som egentligen inte är ansvarig för situationen så fråntar man också ansvar från den som faktiskt är det.
På det sättet når man aldrig en förändring i attityder, oavsett om det gäller oansvariga hundägare eller bilförare.
1975 • Göteborg
24 februari 2015 kl 14:10
Gilla
#173 - Den som har ansvaret är också den som har stört skyldighet att visa hänsyn. Att hävda ansvarsskyldighet utan hänsynsskyldighet blir svårt. I samma stund som man skaffar hund skriver man på samhällskontraktet om fullt lagligt ansvar för allt hunden gör. Det kan inte argumenteras bort. Det är inte mitt ansvar som medmänniska att gissa vad andras hundar har för mental status. Även det är hundägarens ansvar. Är man osäker eller inte vet, testar man sin hund eller tränar med den. Att köra på ändå (Min lilla söta Totte är så fin, han skulle aldrig göra någon illa. Det vet jag för han är så söt), är att visa brist i ansvarsskyldigheten. Har man inte mer intresse än så för ansvarsfrågan när man tar ut sin hund i den offentliga utrymmet, ja då är det bättre att skaffa innekatt istället.

Att hundägare inte kan ta ansvar befriar dom inte från det ansvaret. Är hundägaren inte beredd att ta ansvar för vad djuret gör, Facebook eller inte, är det fortfarande inte andras fel om något händer.

Det vore lite, för att låna Henriks argument, som att hävda att bilolyckan var bilens fel. Jag bara satt i den och kan inte ta ansvar för vad ratten gör på egen hand. (Att olyckan kan bero på fel i bilen är en annan sak, men det är jämförbart med avlivning av en instabil hund som skadar andra).
Ava
1958 • Lindome
24 februari 2015 kl 14:12
Gilla
#177 Håller helt med dig och som jag tidigare sagt så håller jag om möjligt hundarna borta från främmande barn. Hävdar ändå att föräldrarna i just det fallet borde ta ansvar för vad barnet gör - nästa gång kanske det inte är en hund (snäll eller inte) utan en gullig shetlandsponny och då är det helt andra regler som gäller.

Å andra sidan har du ju helt rätt i det du skriver och lagen på din sida och jag har alls ingenting emot om Sveriges samlade befolkning fortsätter som förut - mina hundar har jag koll på och jag går dessutom aldrig med musik i öronen så jag hör när ni kommer. Hur övriga människor (med eller utan djur) agerar är ju inte min sak.
1975 • Göteborg
24 februari 2015 kl 14:17
Gilla
För att förtydliga. Jag kan naturligtvis välja att visa hänsyn genom att flytta på mig eller göra ljud när jag springer för att undvika att skrämma andras hundar. Men om jag skulle missa det eller kanske välja att inte göra det, gör det inte till mitt fel om något händer. Många hundägare är tyvärr alltför snabba att lägga det ansvaret på omgivningen.

Jag kan välja att visa hänsyn som ett frivilligt val, medan hundägaren är skyldig att visa hänsyn.
1952 • Varberg
24 februari 2015 kl 14:20
Gilla
@Stephan:
Helt rätt. Hundägaren har sk urbota ansvar för allt hunden hittar på enligt svensk lag.
Christian Henriksson
1978 • Nybro
24 februari 2015 kl 14:24
Gilla
Jag avkräver ingen handling av andra. Jag väljer SJÄLV att flytta på mig SJÄLV för att hjälpa till att desarmera en situation som annars kan eskalera.

Men det finns också gränser på hur rimligt det är att ta ansvarsfrågan. Om en bil är precis inpå ett övergångsställ och en gående med hörlurar viker 90 grader och kliver rätt ut framför bilen utan att se sig för och föraren har ingen chans att reagera, vems är felet då?
Christian Henriksson
1978 • Nybro
24 februari 2015 kl 14:31
Gilla
Stephan, håller fullständigt med #181.

Jag är väldigt snabb att visa hänsyn då jag har blivit påhoppad av en hund under en träningsrunda men jag förväntar mig också att ägaren tar sitt ansvar.
1975 • Göteborg
24 februari 2015 kl 14:32
Gilla
#177 - Som sagt, om en hund blir skrämd av och skadar ett främmande barn i en oväntad situation kan bero på många olika orsaker där föräldrarna kanske inte ens behöver vara direkt närvarande.

Men för att ta ett exempel. Om ex jag och min son passerar en hundägare med djur på trottoaren, och min son plötsligt får ett infall och just då vill visa mig hur bra han kan härma Hulken genom att ryta till, och det skrämmer hunden så att den biter eller gör utfall mot mitt barn, är det inte mitt eller mitt barns ansvar att vara tyst just när hunden kommer för att inte råka skrämma den. Det är fortfarande ägarens ansvar att se till att hunden är mentalt stabil nog att kunna hantera sådana situationer. Annars finns det två sidor av vägen att gå på eller andra vägar. Min uppgift är inte att tygla mitt barn just när hunden passerar, eftersom det lämnar över ansvaret i situationen till någon annan än just hundägaren. Sedan finns det många hundägare som tyvärr skulle argumentera för just det, men det är en annan fråga.
< < < 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.